PHATIC INTRAOCULAIRE LENS VISIAN ICL - OPTEC ARTISAN

Historiek

De bekendste phatic implantaten zijn de Artisan of Iris-Claw (implantaten bevestigd aan de iris) evenals de Visian ICL. De eerste implantaten van dit type zijn gebruikt sinds 1986. Ze zijn momenteel inspuitbaar in het oog door microinsneden van de orde van 2,7 tot 3 mm.

Indicaties

Deze procedure is aan te raden voor sterke bijziendheid (> 10-12 dioptrieën), sterke verziendheind (> 5 dioptrieën) en sommige astigmatisme (tot 6 dioptrieën). Dit is de enige mogelijke techniek voor het corrigeren van grote refractieve afwijkingen. Een combinatie van deze techniek met een laserbehandeling (EpiLASIK of LASIK) is mogelijk om een ​​optimaal resultaat te verkrijgen (techniek genoemd “Bi-Optics”).

 

Chirurgische techniek

Het is een chirurgische ingreep uitgevoerd onder algemene verdoving met plaatsing van een intraoculaire lens meestal voor de iris (pre-irische implantaten: Artisan, Artiflex, Verysise, ...) of achter de iris (ICL, ... ).

Uitleg in video

Postoperatieve evolutie

Visueel herstel is snel (meestal 24 uur) en pijnloos. Patiënten moeten jaarlijks worden gevolgd om de staat van hun lens te controleren en na te gaan of het hoornvlies de aanwezigheid van het implantaat tolereert (endotheelcellen telling).

Mogelijke complicaties

  • Dit is een intraoculaire ingreep
  • In sommige gevallen (brede pupillen) kunnen patiënten klagen over milde kringen
  • Laag risico op oculaire hypertonie, corneale decompensatie, cataract, infectie (0.1%) en intraoculaire onsteking.

Indien complicaties optreden zal de intraoculaire lens worden verwijderd en het oog in de meeste gevallen terugkeren naar zijn vorige toestand. In geval van cataract kan een cataractingreep worden uitgevoerd. In geval van corneale decompensatie is soms een hoornvliestransplantatie noodzakelijk. Deze complicaties zijn zeldzaam.

Conclusies

Intraoculaire implantaten geven uitstekende resultaten, maar moeten worden voorgelegd voor gevallen waarbij andere technieken niet van toepassing zijn omdat het toch een intra-oculaire ingreep is