EXCIMER LASER OPPERVLAKTECHNIEKEN ZONDER SNIJDEN: PRK - LASEK – EPILASIK

Historiek

PRK of Refractive Photokeratectomy wordt sinds de jaren 80 toegepast.  LASEK is een evolutie van de in 1999 uitgevonden PRK , de EpiLASIK bestaat sinds 2004 en is de nieuwste evolutie van dit type ingreep.

Chirurgische techniek

De ingreep wordt uitgevoerd met daghospitalisatie en plaatselijke verdoving (oogdruppels)

Het oppervlakkig laagje van het hoornvlies (het epitheel) wordt mechanisch afgeschraapt in het geval van PRK, met verdunde alcohol in het geval van LASEK of met een geautomatiseerde motor in het geval EpiLASIK.

De excimerlaserbehandeling wordt uitgevoerd op de oppervlakte van de diepere laag van het hoornvlies (de stroma).

Vervolgens moet een nieuwe oppervlakkige laag van het hoornvlies binnen de  twee dagen worden hervormd.

De ingreep is pijnloos en duurt 10 minuten per oog. De duur van de laserbehandeling varieert afhankelijk van de afwijking die moet worden gecorrigeerd (1,3 seconden per behandelde dioptrie).

 

 

Uitleg in video

Indicaties

Behandeling van lichte tot middelsterke bijziendheid (tot 5 dioptrieën). Ontdek alle ingreeptechnieken die bijziendheid corrigeren.

Behandeling van zwak bijziende astigmatisme (tot 2 dioptrieën). Ontdek alle technieken die astigmatisme corrigeren.

Postoperatieve evolutie

De postoperatieve evolutie is pijnlijk gedurende de eerste 2 à 3 dagen en het duurt 4 tot 5 dagen om opniew een ​​zicht te krijgen die overeenstemt met de dagelijkse activiteiten. De patiënt recupereert 10/10 in minder dan een week, maar kan klagen over een gebrekkige visuele kwaliteit gedurende 3 tot 4 weken.

Mogelijke complicaties

• De ingreep is eenvoudig en stelt geen risico's

• Er is een zeer beperkt risico op infectie (0,1%) gedurende de eerste 2 dagen

• Over- of ondercorrectie

• Zelden, een waarneming van milde kringen rond lichtbronnen 's nachts

Conclusies

PRK, LASEK en EpiLASIK zijn de meest betrouwbare chirurgische technieken voor de correctie van bijziendheid tot 5 - 6 dioptrieën

Daar er geen snijwonden in het hoornvlies zijn, zijn dit de operaties met het laagste aantal complicaties, op voorwaarde dat de indicaties worden gevolgd, namelijk bijziendheid tot 5 - 6 Dioptrieën.

Ze hebben een groot nadeel: de postoperatieve pijn die twee dagen aanhoudt en het langzamere herstel van perfect zicht.

Deze technieken mogen niet worden toegepast bij sterke bijziendheid of hypermetropie, omdat er een hoog risico is op abnormale littekens (waasvorming) met verlies van een deel van de correctie (regressie).