THERAPEUTISCHE FOTOKERATECTOMIE (PTK)

Principe

Therapeutische fotokeratectomie of PTK volgt hetzelfde principe als PRK.

De meest oppervlakkige laag van het hoornvlies (epitheel) wordt verwijderd en ablatie wordt uitgevoerd met de excimerlaser op de oppervlakte van de diepere laag (stroma).

Laserablatie is "neutraal" vanuit een refractieve standpunt, d.w.z. het veroorzaakt geen verandering in het visuele defect.

De oppervlaktelaag van het hoornvlies (het epitheel) wordt losgemaakt door mechanisch schrapen in het geval van PRK, met verdunde alcohol in het geval van LASEK of met een geautomatiseerde motor in het geval van EpiLASIK.
Excimerlaserbehandeling wordt uitgevoerd op de oppervlakte van de diepere laag van het hoornvlies (de stroma). Vervolgens moet een nieuwe oppervlakkige laag van het hoornvlies in twee dagen worden hervormd.


De ingreep is pijnloos en duurt 10 minuten per oog. De duur van de laserbehandeling varieert afhankelijk van het defect dat moet worden gecorrigeerd (1,3 seconden per behandelde dioptrie).
 

Indicaties

De therapeutische fotokeratectomie behandelt bepaalde aandoeningen van het hoornvlies:

·         Recurrente erosies van het hoornvlies: wanneer de oppervlakkige laag zich spontaan losmaakt van de diepere laag. Laserbehandeling verbetert de adhesie tussen de twee lagen en onderdrukt pijn.

·         De hoornvliesliettekens: dit zijn littekens in het hoornvlies. Een ablatie met de laser kan deze vlekken verminderen of verwijderen en het zicht verbeteren.

·         Hoornvliesdystrofieën zijn hoornvliesaandoeningen die onregelmatigheden en opaciteiten in het hoornvlies veroorzaken (Cogan-dystrofie, Salzman-dystrofie, ...). PTK helpt het hoornvlies te reguleren en de opaciteit te verminderen.

·         Keratitis: een kalkaanslag op de oppervlakte van het hoornvlies.

Postoperative evolutie

Het oog is 2 tot 3 dagen pijnlijk (tijd die nodig is om een nieuwe oppervlaktelaag te hervormen). Hervatting van dagelijkse activiteiten is mogelijk na 4 tot 5 dagen.

De uiteindelijke visuele kwaliteit wordt gemiddeld na één maand verkregen (tijd die nodig is voor de nieuwe oppervlaktelaag om perfect regelmatig en transparant te zijn).

Mogelijke complicaties

o    De chirurgische ingreep is eenvoudig en stelt geen risico's

o    Een zeer beperkt risico op infectie (0,1%) gedurende de eerste 2 dagen

o    Over- of ondercorrectie

o    Zelden, de waarneming van milde kringen rond lichtbronnen 's nachtsConclusies

PTK is een zeer eenvoudige chirurgische techniek die het zicht van patiënten met bepaalde hoornvliesziekten aanzienlijk verbetert.