Presbyopie - Ouderdomverziendheid : VERZIENDHEID: EEN FALENDE AUTOFOCUS GELINKT AAN LEEFTIJD

Verziendheid uit zich via het geleidelijke verlies van scherp zicht van dichbij. Om scherp te kunnen zien van dichtbij, moet het oog 3 Dioptrieën accommoderen (focus). Het vermogen om te focussen vermindert met de tijd omdat de lens aan elasticiteit verliest.  Verziendheid komt voor  tussen 45 jaar  (leeftijd waarbij de grens van 3 dioptrieën aan accommodatie bereikt is om van dichtbij scherp te zien) en 60 jaar ( leeftijd waarbij het oog helemaal niet meer in staat is om te focussen.)

Operaties om verziendheid te corrigeren

Verschillende technieken worden tegenwoordig gebruikt om het zicht van de verziende patiënt te herstellen. De keuze van de techniek hangt af van de zichtafwijking van ver, de leeftijd van de patiënt en zijn behoeften.


DE BASISTECHNIEK VAN PRESBYLASIK
IS DE LASIK / FEMYOLASIK TECHNIEK.

Het woord "Presby" toegevoegd om de naam "PresbyLASIK" te vormen, geeft aan dat er wijzigingen worden toegepast op de ooglasercorrectie (ablatieprofiel) om het tussen- en dichtbijzicht te verbeteren.

De operatieve complicaties zijn laag (1%). Het ingreeprisico heeft te maken met het creëren van de kap of corneaflap. Deze kap is gemaakt met behulp van een geautomatiseerde microkeratoom in het geval van LASIK of door een femtoseconde laser in het geval van FemtoLASIK. De correctie wordt vervolgens uitgevoerd met de excimerlaser.

Deze behandeling verwijdert de zichtafwijking van ver en verbetert aanzienlijk het tussen- en dichtbijzicht. In de meeste gevallen zal de patiënt tussen 45 en 55 jaar een bril om van ver of dichtbi te zien kunnen missen. Na de leeftijd van 55 jaar zal een kleine correctie nuttig zijn voor langdurige leesinspanningen.

Meer informatie over de PresbyLASIK-techniek

 


LENSCHIRURGIE, MULTIFOCALE IMPLANTLENZEN  EN "VELDDIEPTE" LENZEN

Het verwijderen van de lens en diens vervanging door een "multifocale" lens of een EDOF-lens "velddiepte" kan verziendheid corrigeren.

De multifocale lens geeft twee scherpe zones als deze bifocaal is (verre en dichte afstand) of drie scherpe zones als deze trifocaal is (verre,  dichte en tussenafstand). De ringen in de optiek van deze implantlensen kunnen de oorzaak zijn van een contrastvermindering en van een waarneming van milde kringen rond lichtbronnen.

De Depth Of Focus lens of velddiepte-lens werkt volgens hetzelfde principe als de PresbyLASIK, waardoor de velddiepte verhoogt met een betere visuele kwaliteit bij verre- en tussenafstand dan de multifocale lens, maar met een mindere effectiviteit voor het zicht van dichtbij.

Meer informatie over lenschirurgie, multifocale implantaten en EDOF


DE MONOVISIE

Monovision is een interessante chirurgische oplossing, vooral voor bijziende patiënten.

Het merendeel van bijzienden patiënten weten dat bijziendheid met de tijd "compenseert". In werkelijkheid stabiliseert zich bijziendheid tussen 20 en 25 jaar. Na 45 jaar, wanneer verziendheid opduikt, merkt de bijziende dat het moeilijker wordt om te lezen met zijn bril of lenzen. Daarentegen is lezen nog steeds mogelijk als de patiënt zijn bril afneemt (althans in geval van lichte bijziendheid) omdat het bijziende oog niet moet scherpstellen voor het zicht van dichtbij, hij ziet scherp van dichtbij in een rusttoestand.

Het is mogelijk dit voordeel van de  bijziende te benutten dankzij monovisie. Eén oog is volledig gecorrigeerd om goed op afstand te kunnen zien, de andere is enigszins bijziend gelaten om het zicht van dichtbij mogelijk te maken. Dit wordt monovisie genoemd.

Monovisie is een uitstekende oplossing voor sommige patiënten, maar het is niet voor iedereen geschikt. Een voorafgaande test met een contactlens laat toe om de juiste kandidaten te selecteren.

Indien de test positief is, kan een chirurgische correctie worden uitgevoerd door: