HYPERMETROPIE / Verziendheid : EEN OOG TE KORT,
Een vaag zicht van dichtbij en van ver.

Het hypemetropische oog is te kort, de lichtstralen komen samen achter het netvlies. Hypermetropie verschijnt of neemt toe met de leeftijd. De jonge patiënt kan accomoderen (de kromming en kracht van de lens aanpassen) om zijn hypermetropie geheel of gedeeltelijk te compenseren. Na verloop van tijd vermindert het accomodatievermogen en vershijnt hypermetropie. De patiënt klaagt geleidelijk aan van een steeds wazig zicht van dichtbij (vroege presbyopie) en ver weg. De sterke stimulering van accommodatie kan hoofdpijn veroorzaken.

Ingrepen voor de correctie van hypermetropie


OPPERVLAKTECHNIEKEN - PRK, LASEK, EPILASIK

Deze technieken worden niet aanbevolen voor correctie van hypermetropie. Ze stellen de patiënt bloot aan een hoog risico op abnormale genezing (haze en regressie).


DIEPTETECHNIEKEN MET SNIJDEN: LASIK EN FEMTOLASIK

De oogingrepen met snijden (LASIK en FemtoLASIK) vereisen meer vaardigheden en ervaring van de chirurg. De ingreepcomplicaties zijn laag (1%).

Het chirurgische risico houdt verband met het creëren van de kap of corneaflap. Deze kap wordt gemaakt door een geautomatiseerde microkeratome in geval van LASIK of door een femtoseconde laser in geval van FemtoLASIK

De correctie wordt vervolgens uitgevoerd met de excimerlaser.

Deze technieken kunnen hypermetropie tot 6 Dioptrieën corrigeren.

Meer informatie over LASIK - FemtoLASIK


TECHNIEKEN MET DUBBELE SNijDing RELEX SMILE

Deze techniek kan hypermetropie niet corrigeren.


DE PHATIC IMPLANTATEN

De plaatsing van een phatic intraoculaire lens kan hypermetropie corrigeren. De twee bekendste phatic lenzen zijn het ICL-implantaat van Staar en het Artisan-implantaat van Ophtec.

Nochtans, is de implantatie van dit type lens niet altijd mogelijk bij hypermetropie. Inderdaad, het hypermetropische oog is een oog dat te klein is, daardoor is niet altijd genoeg ruimte om een ​​phatic lens in te brengen.

Meer informatie over phakic lensingrepen

OOGLENSCHIRURUGIE

Wanneer de patiënt een vermindering van de gezichtsscherpte ten gevolge van cataract ondergaat, kan de ooglenschirurgie de cataract verwijderen en tegelijkertijd een lens plaatsen die het defect corrigeert.

"Heldere kunstlens chirurgie" of verwijdering van de cataractvrije lens is niet aanbevolen bij patiënten onder de 45 jaar omdat ze alle accommodatievermogen ontnomen zijn (vermogen om te focussen van dichtbij).

Na 45 jaar, in geval van verziendheid en presbyopie, kan lensextractie met plaatsing van een multifocale lens voorzien worden. Opgelet, deze procedure wordt door de sociale zekerheid enkel vergoed in geval van cataract.

Meer informatie over ooglensingrepen en multifocale implantaten