DIEPTETECHNIEKEN
MET SNIJDEN IN DE CORNEA:
LASIK - FEMTOLASIK

Historiek

LASIK wordt sinds 1990 uitgevoerd en FemtoLASIK sinds 2005.

Indicaties

Chirurgische techniek

De ingreep wordt met de daghospitalisatie uitgevoerd onder plaatselijke verdoving (met oogdruppels).

Een afsnijding van een flap of corneale kap wordt  in het hoornvlies gemaakt met behulp van een microkeratoom (LASIK) of een Femtoseconde laser (FemtoLASIK).

De oppervlaktelaag (epitheel) wordt geheven met een dun deel van de diepere laag (stroma). De correctie wordt toegepast met de excimeerlaser.

Vervolgens wordt de corneaflap weer op zijn plaats teruggeplaatst. Hij zal zich spontaan aan het hoornvlies hechten. De ingreep is pijnloos en duurt 10 minuten per oog. De duur van de laserbehandeling varieert afhankelijk van de te corrigeren afwijking (1,3 seconden per behandelde dioptrie)

Uitleg in video

Indications

• Opération de la myopie faible à moyenne (jusqu’à 5 Dioptries)
• Opération de l’astigmatisme myopique faible (jusqu’à 2 Dioptries)

 

Postoperative evolutie

Tijdens de uren na de ingreep is het zicht wazig. Er is geen pijn, maar een gevoel van droogte, van zandkorrels in de ogen.

Meestal laat het zicht toe de volgende dag de dagelijkse activiteiten te hervatten.

Patiënten wordt geadviseerd niet in de ogen te wrijven en 's nachts beschermende omhulsels te dragen tijdens de eerste postoperatieve week om elke verplaatsing van de flap te vermijden.

De gezichtsscherpte is meestal 8 tot 10/10 de volgende dag, maar de visuele kwaliteit verbetert geleidelijk tijdens de eerste postoperatieve maand.

 

Mogelijke complicaties

De mogelijke complicaties zijn dezelfde als voor de oppervlaktetechnieken (over- of onder correctie, milde kringen, ...). Bij deze complicaties komen de complicaties die te maken hebben met het snijden van de corneaflap (1%):

• Complicaties die kunnen optreden tijdens de ingreep en die een uitstel van de ingreep met 3 maanden vereisen met een nieuwe snijding (onvolledig snijden, excentrisch snijden, abnormaal snijden (buttonhole), vrij kap (free cap)

• Postoperatieve complicaties waardoor de kap moet worden opgetild: geen kap, DLK (postoperatieve inflammatoire keratitis), epitheliale invasie, ...

 

Conclusies

LASIK en FemtoLASIK zijn de technieken met het snelste herstel en het grootste comfort. Hervatting van de dagelijkse activiteiten is meestal de volgende dag mogelijk. Ze hebben ook het voordeel dat ze een breed scala aan afwijkingen kunnen corrigeren, gaande van +6 Dioptrieën voor de hyperopische patiënt tot -12 Dioptrieën voor de bijziende. Snijden in het hoornvlies stelt het oog echter bloot aan bepaalde complicaties in een klein aantal gevallen (1%). De meeste van deze complicaties hebben geen invloed op het eindresultaat.