KERATOCONE EN UV-CROSSLINKING

Definitie van keratoconus

Keratoconus is een genetische ziekte van het hoornvlies die geleidelijk dunner wordt met de jaren en een kegelvormige vervorming veroorzaakt ten gevolge van die verdunning.

Deze vervorming veroorzaakt geleidelijk de verschijning van bijziendheid en een steeds belangrijker onregelmatig astigmatisme, waarbij geleidelijk de scherpte van het beeld wordt verminderd (onscherpte, dubbele optische aberraties) en waarbij de toepassing van een optische correctie steeds delicater wordt (bril, harde contactlenzen).

 

Diagnose van keratoconus

De diagnose is voornamelijk gebaseerd op de corneale topografie die een vervorming van het hoornvlies met verschijning van een kegel duidelijk zal maken.

 

Behandeling van Keratoconus

De behandeling van keratoconus bestaat er eerst in harde, hybride of sclerale lensen toe te passen om de onregelmatigheid van het hoornvlies te compenseren en de gezichtsscherpte te verbeteren.

 

Indicaties

In geval van sterk ontwikkelde keratoconus kan de patiënt een hoornvliestransplantatie voorgesteld zijn.

Sinds enkele jaren is een UV-crossllinking behandeling voorgesteld aan patiënten om het hoornvlies "te verharden" en de ziekte te stabiliseren. Meer informatie over UV-crosslinking behandeling.


UV-CROSSLINKING VOOR DE BEHANDELING VAN KERATOCONUS!

Principes van UV-Crosslinking

De Crosslinking van het hoornvliescollageen is een behandeling die tot doel heeft het hoornvlies te stollen door er verbindingen te creëren door het gebruik van UV-licht en een fotosensitizer.

Het doel van de behandeling is om de progressie van keratoconus te blokkeren, een ziekte die ook bekend staat als corneale ectasie.

Het principe van UV-Crosslinking is gebaseerd op het vermogen van de collageenvezels die de structuur van het hoornvlies vormen om bruggen te maken met naburige vezels.

In het hoornvlies gebeurt de Crosslinking van collageen op natuurlijke wijze met de tijd. Deze natuurlijke crosslinking zou verklaren waarom keratoconus vrij snel vordert tijdens de puberjaren en vroege volwassenheid om zich in de loop der jaren te stabiliseren.

Het principe werd ontwikkeld in de jaren 90 en toegepast op menselijke hoornvliezen vanaf 2003. Vision Clinic, als voorloper in België, biedt dit type behandeling sinds 2006.

 

Indicaties voor UV Crosslinking


Daar het doel erin bestaat de evolutie van keratoconus te stabiliseren (en niet om de keratoconus te verbeteren of te verminderen), de behandeling moet enkel worden voorgesteld aan patiënten met een evolutieve keratoconus. Het is nutteloos om een dergelijke behandeling voor te stellen aan een patiënt met een stabiele keratoconus of een inactieve keratoconus of nog een subklinische keratoconus (gediagnosticeerd met een topograaf zonder visuele klachten).

Het behandelde hoornvlies moet ook dikker zijn dan 400 micron om ervoor te zorgen dat de diepste lagen van het hoornvlies (het endotheel) niet worden verzwakt door de UV-crosslinking.

Principes van de UV Crosslinking behandeling

De oppervlaktelaag (epitheel) wordt verwijderd en riboflavine in druppels wordt aangebracht op het hoornvlies (één druppel elke 5 minuten gedurende +/- 30 minuten zodat riboflavine goed in het hoornvlies aanwezig is.

Vervolgens wordt het hoornvlies gedurende 30 minuten aan UV blootgesteld.

Na de behandeling moet de verwijderde oppervlaktelaag opnieuw groeien, met als gevolg wazig zicht en pijn gedurende 2 tot 3 dagen.

 

Complicaties van de UV-Crosslinkingbehandeling

Complicaties zijn uiterst zeldzaam (infectie, vertraagde genezing, abnormale genezing (nevel)

Kritieken van de UV-Crosslinkingtechniek..

Critici van de techniek zijn gebaseerd op twee redenen:

• De ocular Response Analyser, een toestel die de stijfheid van het hoornvlies meet, vertoont geen toename van de stijfheid van de cornea na een UV-crosslinking.
• Volgens een recente studie zou de UV-Crosslinkingbehandeling enige toxiciteit betekenen voor het hoornvlies.

 

De mening van Vision Clinic

Tijd zal leren of deze techniek uiteindelijk interessant was of niet. Ondertussen is het niet aan te raden die als preventieve behandeling aan te bieden en wordt deze enkel voorgesteld aan patiënten met evolutieve keratoconus die zonder behandeling onvermijdelijk een hoornvliestransplantatie zouden moeten ondergaan.