ASTIGMATISM : EEN CORNEA NIET HELEMAAL ROND

Het astigmatische oog heeft abnormaliteiten van de ronding van het hoornvlies. Men zou kunnen stellen dat het oog de vorm heeft van een rugbybal in plaats van de vorm van een voetbal. Deze afwijking veroorzaakt wazig zicht van ver en dichtbij met een verdubbeling van het waargenomen beeld alsook hoofdpijn.

Wanneer kandidaten voor refractieve chirurgie weten dat het mogelijk is om bijziendheid te behandelen, vragen ze tegelijk ook vaak of het astigmatisme kan worden gecorrigeerd.

Het antwoord is ja. Het is mogelijk om astigmatisme tot 6 Dioptrieën te corrigeren en het is ook mogelijk om een ​​combinatie van afwijkingen (bijziendheid of verziendheid met astigmatisme) te behandelen.

Ingrepen voor de correctie van astigmatisme


DE OPPERVLAKKIGE TECHNIEKEN PRK, LASEK EN EPILASIK

Oppervlakkige technieken zijn chirurgische procedures die zeer eenvoudig uit te voeren zijn en vrij zijn van ingreepcomplicaties.

De voorbereiding van het hoornvlies gebeurt door manueel krabben van de chirurg in geval van PRK. Voor LASEK gebruikt de chirurg verdunde alcohol om het hoornvlies voor te bereiden. Ten slotte is EpiLASIK de meest recente oppervlaktetechniek waarbij de chirurg een geautomatiseerde motor gebruikt om het hoornvlies voor te bereiden.

De correctie wordt vervolgens uitgevoerd met de excimerlaser.

Deze technieken kunnen licht bijziend astigmatisme behandelen (tot 2 dioptrieën).

Afgezien van deze indicatie, hoe hoger de correctie, hoe meer de patiënt wordt blootgesteld aan een risico van abnormale cicatrisatie (Haze-fenomeen) en regressie (verlies van een deel van de correctie). Hun grootste nadeel is het onmiddellijk postoperatief ongemak en een tragere herstelsnelheid.

Meer informatie over PRK - LASEK – EpiLASIK behandelingen


dieptetechnieken, met snijden : lasik en femtolasik

Snijtechnieken (LASIK en FemtoLASIK) vereisen enige vaardigheid en ervaring van de chirurg. De operatieve complicatiesgevallen zijn laag (1%).

Het chirurgische risico heeft te maken met het creëren van de kap of corneaflap. Deze kap wordt gemaakt door een geautomatiseerde microkeratome in geval van LASIK of door een femtoseconde laser in geval van FemtoLASIK

De correctie wordt vervolgens uitgevoerd met de excimerlaser.

Deze technieken kunnen astigmatisme tot 6 Dioptrieën corrigeren.

Meer informatie over de LASIK – FemtoLASIK- ingreep


TECHNIEKEN MET DUBBEL SNIJDEN  RELEX SMILE

Deze techniek staat momenteel niet toe om astigmatisme te corrigeren.


DE PHATIC IMPLANTATEN

Het is niet altijd mogelijk een laserbehandeling te gebruiken om bijziendheid te corrigeren: de afwijking kan te belangrijk zijn of het hoornvlies te dun.

De plaatsing van een phatic intraoculaire lens kan astigmatisme corrigeren. De twee bekendste phatic lenzen zijn het ICL-implantaat van Staar en het Artisan-implantaat van Ophtec.

Deze oplossing is meestal enkel voorgesteld als het astigmatisme gepaard gaat met sterke bijziendheid en de patiënt niet in aanmerking komt voor een laserbehandeling.

Meer informatie over phatic intraoculaire lenzen


LENSCHIRURGIE

Wanneer de patiënt een vermindering van de gezichtsscherpte ten gevolge van cataract heeft, laat de lenschirurgie toe de cataract te verwijderen en een lens te plaatsen die tegelijkdertijg de afwijking corrigeert.

De lenzen die astigmatisme corrigeren zijn de torische lenzen. Ze dienen in een zeer precieze as in het oog worden geplaatst, daarom moet de chirurg worden uitgerust met een lenspositioneringshulpmiddel zoals het Verion Vision-systeem.

"Heldere lenschirurgie" of verwijdering van de lens die nog geen cataract heeft, wordt niet aanbevolen bij patiënten jonger dan 45 jaar omdat het hem alle accommodatie ontneemt (vermogen om te accomoderen op het gezicht van dichtbij).

Meer informatie over lenschirurgie en cataracten