MULTIFOCAAL INTRAOCULAIRE LENS EN EDOF OOGLENSCHIRURGIE

Historiek

Ooglenschirurgie bestaat al duizenden jaren. De huidige techniek, de phacoméulsificatie van de lens, dateert uit 1967. Het maakt het mogelijk om de lens te verwijderen door een kleine incisie van 2 mm die gewoonlijk geen hechting vereist.

Indicaties

Deze ingreep kan bijziendheid, hypermetropie astigmatisme en zelfs verziendheid behandelen. Ze kan interessant zijn bij het opduiken van een cataract bij een kandidaat voor refractieve chirurgie (in geval van sterke bijziendheid treedt die vroegtijdig op). Ze kan ook worden overwogen na 50 jaar (wanneer de patiënt zijn accommodatievermogen verliest). Ten slotte is deze techniek onlangs voorgesteld aan patiënten die hun presbyopie wensen op te lossen (problemen met zicht van dichtbij na 45 jaar). Het gaat over de PRELEX-techniek: PREsbyopic Lens Exchange. De lens wordt vervangen door een multifocale diffractieve intraoculaire lens (PhysiolFineVision, TecnisSymphony, AlconPanoptix, ...), of ene refractieve lens (Lentis Comfort MF15 / MF30, ...) of EDOF "met uitgebreide scherptediepte" (Lucidis, ...).

Techniek

Dit is een intraoculaire chirurgische ingreep (dezelfde als die voor de cataract). Ze wordt uitgevoerd onder lokale verdoving met druppels met afname van de ooglens en plaatsing van een intraoculaire lens.

Uitleg in video

De verschillende soorten lenzen

Verschillende soorten multifocale lenzen bestaan op de markt. De voordelen van de verschillende lenzen variëren, afhankelijk van hun ontwerp. Multifocale diffractieve lenzen laten ver, middellang en dichtbij zien zonder bril, maar kunnen lichte kringen veroorzaken. Met de refractieve lenzen en EDOF is over het algemeen een betere visuele kwaliteit en resolutie mogelijk, maar het zicht  van dichtbij  kan iets minder efficiënt zijn. Uw deskundige chirurg van dit type lenzen kan u helpen bij het kiezen van de lens die het beste bij u past.

Postoperatieve evolutie

Visueel herstel is snel (meestal 24 uur) en pijnloos. Het monofocale implantaat geeft een goed zicht op afstand (glazen die nodig zijn om te lezen) of van dichtbij (een bril die nodig is voor gezicht op afstand). Multifocale implantaten worden in de bovenstaande rubriek beschreven.

Mogelijke complicaties

  • Dit is een intraoculaire ingreep.
  • De patiënt verliest alle accommodatievermogen bij  een monofocale lens implantatie maar niet bij multifocale  lens implantatie.
  • De diffractieve multifocale  implantaten kunnen een lichte vermindering van het contrast en de waarneming van milde kringen rond lichtbronnen veroorzaken.
  • Om effectief te zijn, moet het multifocale implantaat worden gekozen om het zicht van ver perfect te corrigeren. Al zijn de pre-operatieve metingen zeer nauwkeurig, een kleine foutmarge blijft altijd mogelijk. In dit geval zal het implantaat moeten worden verwijderd en vervangen door een ander, of zal een laserbehandeling moeten  worden geprogrammeerd om de residuele afwijking te corrigeren.
  • Sommige complicaties kunnen optreden: netvliesloslating, postoperatief retinaal oedeem, infectie (0,1%), ontsteking. Deze complicaties zijn zeldzaam.

Conclusies


Deze techniek moet worden gereserveerd voor bepaalde zeer specifieke indicaties (leeftijd, accommodatie, ...) en zal slechts zelden worden aangeboden buiten de aanwezigheid van een cataract.